Munnbind og tyggis




Da er nok en runde spilt av vår herlige norske serie. Jeg kommer tilbake til dette etter en liten bekymringsmelding.

Som litt kjent er Brannmann lærer til daglig. På skolen vår har vi et meget oppgående og framfusent elevråd. Forleden ønsket de følgende tiltak iverksatt på vår lille utkantskole:

- Etter lunch stinker ånden til lærere ufordelaktig mye. Faktisk så mye at når kunnskap skal formidles ute i de store rom, så distraheres morgendagens voksne såpass mye at læring ikke skjer fordelaktig. Som tiltak foreslår elevråd en tyggisautomat på lærerrommet. Brannmann hyller selvsagt elevinitiativet og håper skolens ledelse tar hintet. Ikke at jeg tror det blir så mye bedre for elevene når kollegiets unge damer setter igang med Hubba Bubba blåsing i elevers påhør. Se for deg at en boble smeller av rett i elevens dataskjerm? Når det er sagt kan jo en Hubba Bubba boble brukes til volumregning i matte feks, så helt bortreist er det ikke. Enn så lenge vurderer Brannmann å ta i bruk munnbind for å skåne luktesansene til de unge håpefulle. (Fra en annen skole fikk jeg vite at det var lærernes store rumper som var problemet. Når de bøyer seg ned for å hjelpe, svanser de bakre deler i alle retninger, og elever forstyrres av stumper i alle fasonger.

Nå har ikke dette så mye med fotball å gjøre, men nå skal du få lese hvor jeg vil med dette.
I England og andre land der fotball er litt større en i Norge, så ser det faktisk ut som om de sliter med samme problem som her på vår skole. Når spillere snakker med hverandre eller støtteapparatet holder de foran munnen. Dette ser både kunstig og snodig ut; ja rett og slett relasjonshemmende. Tenk om jeg skulle gått å snakket med kollega og elever med hånden foran munnen. Med munnen signaliserer vi utrolig mye, og sådan oppførsel kan man ikke tillate i det relasjonselskende samfunnet vårt. Vi har tross alt forbudt burka, niqab og andre gjemmesteder som hindrer sanser å vise.
Heldigvis ser jeg ikke tendensen i Norsk fotball enda. Det er befriende å se spillere frustrerer seg med åpen munn, og kommuniserer med hverandre uten å legge hånd foran munn. Men Brannmann skal våke over situasjonen, og det er klart at dersom Sindre Knudsen og Preben Torvanger faller for fristelsen og ta en "niqab" 13. juni når Emblem og Blindheim møtes, da bør det reageres tvert. Men om kampen sendes på smp.no så er det en viss fare for at simultantolkere vil sitte klar og lese Sindres lepper for å avdekke Emblems dype taktiske plan. Heldigvis har streaming på nett et visst etterslep, så Blindheims tolkere vil ha litt problem å sende beskjeder til hendelser som har skjedd for to minutt siden. Fordel Emblem der i tilfelle.


Så til runden:

Eliteserien:
Brann var god i siste omgang mot Godset. Det holdt dessverre kun til 1-1. Brann er enda ikke en slik autoritet at dommere blåser straffe dersom de tror det er straffe. For Brann og de 14 andre lagene i Norge er det fortsatt slik at dommere ikke blåser straffe før de er 150% sikre. Så får bare Rosenstyret sitte på sin utpost i Norsk fotball og ta imot all "respekt" de har fra de som styrer og steller. Brannmann fyrer seg heit og god i denne debatten.

Moldeskuta styrer godt og trygt, bra at 08 taper poeng og superdeilig at Vålerenga får på nesetippen i Ballsund. Viking gjør som Brannmann spådde før sesongen og sikter oppover på tabellen. Ranheim er og blir bunnlag i år, og Tromsø ser også svak ut dessverre. Norges kjedeligste Lillestrøm vinner søtt hjemme og kommer vel til å klare seg med nød i år også.


Borettslaget:
Jørgen Hatlehol har i all sin fremferd i AaFK vært seriøs og hardt satsende. På lørdag fikk Brannmann se et fantastisk forløsende smil hos den kjekke karen fra Vatne. Målscorer og matchvinner for første gang på dette nivået. Får håpe det gir selvtillit og boost til resten av sesongen! Hyggelig at en annen lokal gutt også får massivt skryt. Fet og Hatlehol er ekte sunnmørsvare i et litt tungt orange lag. Full pott og 2-0 i målforskjell er shaky greier, men kursen er staket ut.

Start fikk også forløsning etter sin komiske periode. Sandefjord vinner også og er med AaFK i toppen. Søtt av Norwich-lookalikene også. 3-0 mot Sogndal er "uten sukker" fra Lerums menn. Fredriksen har tatt los på teten!

Ellers er divisjonen preget av jevne kamper og lite mål. Dette er jo divisjonen hvor målkalasene etterhvert kommer, så stille før stormen i Borettslaget.

Lokalfotball:
På vår egen lille plett av jorden er det foreløpig ganske så stille. Men Herd og Fortuna barket sammen i et lokalderby i 2.div kvinner. 0-0 i mål og i 0 sjanser melder rapportene. Brannmann var der ikke, men han aner at stemningen i kvinnefotballen er litt så der. Vi ser fra Europa at kvinnefotball tar helt av. Mange tilskuere på kampene og kvalitet i mange ledd. Her hjemme opplever vi at flere av trønderlagene har trekt seg fra 2. divisjon, og lag fra 3. div blir hentet opp. Det er en gedigen nedtur for jenter som spiller fotball. 18 kamper for Fortuna er altfor lite på en sesong!!  Løsningen slik Brannmann ser det, er at tallet på 2. div avdelinger må halveres, og jentene må ut og bli mer kjent med landet vårt. Det krever bedre økonomi i klubbene, men skal vi henge på nå når resten av Europa skyter fart, må nok den kampen tas med sponsorer og andre Skruer rundt om i landet. Fortuna legger sikkert like mye trening ned som AaFK, og da måtte bruke tid på å spille mot Hødd som ble hentet opp fra lokal 3.div er nesten en hån mot idretten de driver.

Noterer meg også at tårer kan trille etter siste episode av "Heimebane". Helenes oppsummering av hva verdier i en klubb i pausepraten er legendarisk. Så må alle klubber med svensk trener skjelve litt ekstra i shortsen.

Vel vel, Brannmann håper bare at alle skal få det kjekt med ball der de er, og så trykkes det send med smilet til Hatlehol friskt i minnet!





Kommentarer