Pauseklovner og dameproblem

Bilderesultat for innbytterbenk
Blogglisten


Hvordan gå fra god til bedre og best?
Jeg trodde kanskje de gjennomtrente byguttene skulle ta Emblem sitt 4.divisjons A-lag på kondisjon og raskt spill forrige onsdag, men så skjedde ikke. Derfor ble jeg stående underveis i kampen å undre. AaFK sin juniorer har ca 6 treninger i uken. Dvs. 9 timer med fotball i uken. Emblem har tre treninger (max), men ikke alle kan møte på alle - så i snitt kan vi si at Emblem sine spillere trener 3 timer i uken. Da tenker Brannmann at det skulle være en enorm forskjell på lagene. Når det ene laget bruker 3 ganger så mye tid på trening så skal man også være en del bedre en Emblem`s hobbyaktører. Nå spiller selvsagt også rutine og muskler inn i dette bildet, og det har Emblem mer av. Men tar vi som eksempel 18 åringen AAsmund Østrem. Han var midtstopper hele kampen, og har spilt i Porto-drakta hele sitt liv. Brannmann var suveren imponert over hvordan Østrem håndterte ballrappe AaFK juniorer gang på gang. AaFK sine juniorgutter er gode. Ingen tvil om det. Men AAsmund var bedre! Hjelper all treningen og tiden som brukes? Eller kan man bli like god med mindre trening, og mer kvalitet på livet ellers? AAsmund Østrem er jo en hyggelig livsnyter med skole, jobb, venner og kjæreste - men som viser at han med 1/3 av treningen til AaFK sine stoppere, er minst like god. Man aner at når AaFK2 spiller i 4.div spiller man mest av alt for å få en plass i Lars Bohinen sin tropp - og ikke primært for at man skal vinne mot Emblem. Nå hører jeg at AaFK sine juniorer skal på Norway Cup, og der er fokuset på idretten de bruker på rett plass mener jeg. På Norway Cup senker de nok skuldrene og kommer til å smadre all motstand - fordi ting ikke kommer til å bare handle om fotball, men også om livsnytelse og lagfølelse. Så får vi bare håpe at ikke trenerapparatet legger opp til morgen og kveldstreninger i tillegg til kampen, men at guttene får kose seg i Oslo og være vanlige gutter på Norway Cup.

Utelatt fra pauseprat
Pausepraten er kjekk. På tribunene trekker man sammen i små grupper og analyserer lett og ukvalifisert om hvordan 1.omgang har gått. Noen er ALLTID oppgitt, andre er alltid klar for trenerbytte, og atter andre tørker sennep fra barten. Spillere og trener går i garderoben, men en liten gjeng blir plutselig overlatt til seg selv når dommeren trenger en pause. Benkesliterne. Benkesliterne har sittet på innbytterbenken i 45. min, og må i tillegg tåle 15 minutt der det ikke skjer noe. Ikke kan de gå i kiosken og ikke får de gå i garderoben. Hva skal de gjøre? Veldig mange reservespillere blir benyttet som pauseunderholdning. Det er ikke sikkert de vet det selv, men når man står i en ring og slår ballen til hverandre blir en lagt merke til. Av og til tror jeg de vet det. Fordi når det har gått et par minutt og de begynner å bli lei av å sentre til hverandre, begynner finter og spesielle triks å komme. Ofte lykkes man, men veldig ofte ender det i at den yngste reserven må løpe 50 meter for å hente ballen. Dette fenomenet fortoner seg litt underlig synes Brannmann. Det kan til og med være at spillere som skal INN på banen etter pause finner det for godt å delta i denne pauseunderholdningen i stede for å varme opp skikkelig. Men det som er aller rarest med dette, er hvordan de får informasjon om hvilke strategier laget legger opp til i andre omgang. Jeg har aldri sett at treneren tar disse til siden når 2. omgang starter og bruker 15 minutt på å forklare strategien for denne omgangen. Unntaket er kanskje superreserven Azar Karadaz. Han vet hva han skal gjøre om treneren trenger han. Azar kan strengt talt se første omgang hjemme, og så komme diltende 10-15 minutter før slutt. Men jeg vil tro at den jevne innbytter ønsker å få tilgang på samme informasjon som de andre spillerne. Tenk om alle i garderoben får beskjed om å "TRØKKE" mer til i 2. omgang, også får ikke innbytter det med seg? Pinlige greier. Nei gode trenere, ta med reservene inn i garderoben. De er like viktige som resten av laget, og vi på tribunene kan se på småfuglene i stede for skillsa til ungguttene.

NM: Opp som en hjort og ned som en lort. Så sier vi ikke mer om den saken.

Borettslaget:
Brannmann har svaret på AaFK sitt problem. Man sliter med motstandere med grønne drakter.  Neste runde er motstanderen også grønt (og gult), og Brannmann tror AaFK får sitt tredje tap på rad. Brannmann spådde på forhånd at det ikke blir direkte opprykk på AaFK - og trenden er svak for Ålesundslaget nå. Ellers fulgte Brannmann kampen mot Nest Sotra på Eurosport, og i tillegg til å høre kommentator snakke, fikk vi også en høre hans intense pusting i nesa nesen. Alltid like delikat!
Ellers vinner Ulla, Sogndal og Mjøndalen, så da tetter det seg i nesa (for å bruke et slitt uttrykk).

Postkassen
Hva som har skjedd med Brattvåg etter seieren mot Molde er et stort spørsmål. I lille Arendal ble det 1-3 og laget er under streken. For å være litt ironisk må sikker spyttes inn enda mer penger i klubben på Nordre Sunnmøre. Mitt tips er at vi kommer til å se flere forflytninger fra de nedre rekker i AaFK til Brattvåg i løpet av året. Da er det rake motsetning med Hødd. Nå er faktisk Hødd med i kampen om boligprosjektene i OBOS. Bryne er en av de verste snublesteinene, men søndag sto blåjakkene han av og fikk 3 deilige poenger.


Tippeligaen
Så var det svarte natta igjen. Herd ledet faktisk 3-0 til pause på Drøbak/Frogn, men når så hjemmelaget presterer å score 5 mål etter pause så forestiller Brannmann seg at kjøpesenterguttene allerede i pausen startet med planlegging av sommersalget på Moa. Men en liten søndagsskolefisk til Parfait Bisoza som scoret alle Herds mål! Spjelkavik fikk et ublidt møte med "Det virkelige India" med 0-1 tap i Oslo. Hødd 2 var ikke klar til kamp, og tapte 3-1 mot Ready. Dermed går sunnmørslagene mot sommerferie på nedre halvdel. Brannmann håper selvsagt på at alle skal klare seg når tabellen er ferdig oppsatt.

Tw1
Allerede onsdag møttes Emblem - AaFK2. Det skulle ikke forundre meg om at Sindre forutså at AaFK skulle spille NM kamp denne dagen, og det kunne være strategisk lurt å møte AaFK2 en slik dag. Nå vet vi at både Emblem og AaFK er ute av NM, så dermed møttes lagene med likt utgangspunkt denne onsdagen. AaFK kom med kun juniorer+en senior keeper. Bylaget vant 1-0 i en ganske så jevn kamp.
Torsdag kunne Ørsta juble for full fangst i Akvariet på Tueneset. 2-1 var en deilig fangst for småbyen i sør. På Godøy forble poengene på øya, så Syk-ulven sin posisjon har blitt enda sykere. Mulig klubben må få med i kontrakten med kineserene at de skal ha milliontilførsel dersom Ekornes blir solgt. Kanskje kan en dyrkjøpt strandar eller to redde klubben fra nedrykk?
Rollon imponerte voldsomt med 1-0 mot fin-gutane fra Bergsøy. Blir litt ramp mot gull når disse to møtes. Volda og Valder vant som forventet, og dermed rager Rollon på topp frem til neste runde.

Tw2
Skodjes opptur vil ingen ende ta. Med vikingimage herjer de for tiden Twitterliga 2. Denne gangen var det selveste Norborgbrattvågto som ble ydmyket. Med dette er Gomerlandet oppe på opprykksplass. Blindheim tok båt fra Trandal til Fjørtoft og surfet inn 3 poeng mot bunnøya. Med det har RBK-lookalikene en solid ledelse i Tw2. Langevåg har virkelig fått opp dampen nå og denne gangen var det andre etasje på kjøpesenterlaget som var motstander. Sæbø hentet seg fint inn igjen etter tomålsmassakeren forrige uke. 2-2 mot Stranda lar seg høre. Så ser vi at laget med den minste banen slo laget med den største banen, og med det er denne rundens store arealvinner. Nok en gang var det en flyavgang som fintet ut bortelaget i Hovdebygda. Volda 2 tok en sterk seier borte mot klippfisk-øya.

Tw3
Aksla ser ut til å feie over all motstand denne sesongen. I følge Breddepodden trener de like mye som AaFK og er ambisiøs til 1000. Hasundgot og Vigra er tetlagene i de to andre avdelingen, men her er alt meget jevnt.

Womens league
I 4.div lakker det og lir mot slutten for mitt eget Emblem. Vi tar boten og melder oss ut av det gode selskap. Veid og funnet for lett - som varslet. Torsdag kom Hødd2 på besøk. Når Hødd hadde kun andrelagsspillere på banen var kampen jevn, men slik vi kan lese av tabeller og lagoppsett var det med ca 5 spillere fra Hødd 1 (for tiden på andreplass i 3. div...), og når de kom på banen ble forskjellen selvsagt for stor. Dermed 10-1 tap. Halve andre omgang var de ikke på banen, og i den perioden var stillingen 1-1. Det var kjekt! Siste halvdel var det ragnarokk igjen med Hødds førstelagsspillere. Det er jo lov å ha med førstelagsspillere, men gøy er det ikke når nok en kamp i 4.  div ender med stortap. Til uken ønsker vi MSIL velkommen til årets siste seriekamp. Med 3-54 i målforskjell på 5 kamper ble det ikke gøy å spille kamper, så da får vi finne på noe annet en seriespill til høsten. For jeg har forstått det slik at jentene vil fortsette med fotball, og da får vi voksne finne en kamparena jentene kan føle mestring på. Synd for alle lagene som nå får 3-0 i stede for ca 10-0 i målprotokollen. Håper ikke vi ødelegger opprykket for Valder som mister 16 mål i positiv målforskjell. Brannmann skal jobbe for at vi får til noen miniturneringer mot andre lag i 7`er fotball til høsten, så får det være semesterets gulrot.

Videre utfordrer jeg Emblem Fotball til å legge en skikkelig plan på hvordan man skal bygge opp jentefotball i klubben. Nå er det et vanvittig gap mellom de eldste og nest-eldste. Det er lett å forstå at de flinke ungdomsskolejentene til Emblem velger andre klubber når de ikke har noe å strekke seg mot. Kunne klubbens ledelse brukt sitt enorme nettverk på å styrke Emblem sitt damelag på samme måte som herrelaget så blir det også attraktivt å være damespiller på Emblem. For det står ikke på talentene. Vi har det siste året sendt fra oss to niendeklassinger på kretslagsnivå til Herd og Blindheim, en 99`er var i Blindheim (men har sluttet), og en åttendeklassing på landslagsnivå er ikke gammel nok til damefotball. Videre har vi 4-5 meget lovende sjuendeklassinger som ikke vil ha nok spillere rundt seg til å være på et 11`er eller 9`er lag til neste år. Oddsen er lav på at Blindheim eller Herd får nytte av dem også. Derfor haster det med et styrt tiltak fra klubbens ansatte og ledelse for å berge damefotballen på Emblem. Skaff oss damenes Didrik Fløtre og Finn Alvestad! Vi har trenere (kvinnelig til og med!) og støtteapparat, men mangler det som kreves for å bruke tilbudet til Sunnmøre Fotballkrets. Får vi dette på plass skal du se vi kan gjøre furore i 4.div 2019!

Med et "tåredryppende" farvel til 4.divisjon damer, trykker jeg send!
hits

Kommentarer